N. Sebestyen Katalin festőművész kiállítás megnyitója – 2019.04.10.

N. Sebestyén Katalin a CSILLAGOK és BOLYGÓK FESTŐJE, és nem mellesleg kiváló költő is.
A vadregényes Maros partján született. Munkásságát a makói Ügyészségen kezdte, de tanult természetgyógyászatot, azon belül a reflexológiát, és bioenergetikát is.
Mindig, minden élethelyzetben a szeretet, a mások támogatása, a segíteni akarás motiválta. 
Az irodalom, az ének, a festészet már gyermekkorában is elbűvölte. A verselés útján egy lelki fájdalom, míg a festészet útján  egy virágcsokor  szépsége indította el.
Életében olyan tragikus eseményt is meg kellett élnie, melyet elfogadni lehetetlen, ám N. Sebestyén Katalinban annyi erő, kitartás van, hogy meggyötört lélekkel is tovább tudott menni sorsa útján, és mindannyiunk örömére alkotott, és alkot ma is. 

A művésznő egy interjúban a következőket nyilatkozta erről az  életciklusáról: 
“az iszonyú fájdalmat, tehetetlenséget, érzéskavalkádot a művészet segítségével éltem át. Munkába temetkeztem, önuralmat gyakorolva, “
2016-ban elvégezte a Jaschik Álmos Képzőművészeti Szakgimnázium festészeti szakát, majd később a grafikai szakát is. Első mentora a salgótarjáni születésű Fábián Gyöngyvér, Derkovits Díjas festőművésznő volt.
Alkotásait elsődlegesen a Föld és az Univerzum kölcsönhatása motiválja, de gyönyörködhetünk a tájkép, virág, naplemente csodás kompozícióiba is. Színvilága merész, egyedi. 
Az univerzum témakörhöz rendszeresen kap a NASA-tól felvételeket, ezen kívül különféle szakkönyvekből is tanulmányozza az Univerzumban zajló eseményeket. Munkássága során feltárul előttünk egy olyan végtelen, titokzatos világ, melyet szabad szemmel nem láthatunk.
N. Sebestyén Katalin az Univerzum lüktetését megjelenítő festményei szemet, lelket gyönyörködtetnek, tanítanak, és felhívják a figyelmünket egy olyan erő létezésére, melyet ha magunk ellen fordítunk,  pusztulás vár az emberiségre, ám ha védjük, tiszteletben tarjuk, akkor megmutatja nekünk szépségét.
A művésznő egyszer úgy nyilatkozott: “ Ámulatba ejtő a csillagok és bolygók otthona!”
Számomra ámulatba ejtő az a kitartás, szorgalom, alkotói készség, mely őt jellemzi.
Festőműveszként az első önálló kiállítása  Üllőn volt, ám azóta rendszeres kiállításai vannak országhatáron belül, és túl, sőt Olaszországból újabb meghívás érkezett. Úgy tudom ennek szervezése folyamatban van.
Ez évben az ELTE professzora, Dr. Horváth Gábor, N. Sebestyén Katalin egyedi alkotásai mellett tartott csillagászati előadást, és igen elismerően nyilatkozott a művesznő képeiről.
Nagyon sok helyen adományozott már a festményeiből, hiszen számára fontos az önzetlenség, a segítség nyújtás, a szeretet. 
Erről egyik nyilatkozatában így beszélt: “Legfőbb érzelmi vonulatként a szeretetet tartom, mind egymás iránt, mind a hazánk, mind az állatok, mind pedig e csodálatos Föld iránt, hiszen a jövő nemzedékének életterét javítjuk védelmével, óvásával, s ezt tartom a legfontosabbnak, s mindezeket előtérbe helyezem az anyagi javak mérhetetlen megszerzése, felhalmozása előtt.”
Ezek az érzelmi vonulatok jellemzik költői alkotásait is. Számos antológiában, verseskötetben, újságban jelentek, s jelennek meg versei.
Több művészeti körnek, irodalmi társaságnak a tagja.  Néhányat kiemelnék közülük.
Ilyen például a Krúdy Gyula Irodalmi Kör, Batsányi-Cserhát Művész Kör, Dabasi Gyóni Géza Irodalmi kör, Monori kézműves Klub, Alföldi Szabad Szalon.. és még sorolhatnám a jeles társaságokat.
Itt szeretném elmondani, hogy a művésznő posztulánsa a Szent Lázár Történelmi és Ispotályos Lovagrendnek. Ez a Lovagrend szerezte be a salgótarjáni Szent Lázár Kórház teljes felszereltségét.
Számtalan díj, kitüntetés, oklevél is bizonyítja művészi munkásságának a kiválóságát mind a festészet, mind az irodalom terén.
Hogy csak néhány elismerő díjat említsek: David Arts Alkotói Nívódíj, melyet három alkalommal is elnyert, PREMIO” Díj, A Nemzetközi Kultúráért Díj,  Szépirodalmi Díj, több festménye lett első helyezett. Iridalmi pályázatokon művei az élvonalban vannak. 2016. évben elnyerte, a Mécs László Irodalmi Társaság által meghirdetett „Az év nyugdíjas költője” címet. 
N. Sebestyén Katalin a kiemelkedő alkotói munka mellett két internetes galériát is vezet. Név szerint a Painter Galériát és a Lil’Art Galériát, ahol mind festőművészek, mind írók, költők, zenei tudással rendelkező művészek mutatkozhatnak be.
Mind ezek mellett rendszeresen szervez más művészeknek kiállításokat, zenés-irodalmi esteket.
Művészi tevékenységének rendezésében, szervezésében rendszeres segítője, férje Németh Sándor.

A művésznő életének ars poeticája: 

“…Sorok, melyek között meghal a költő, sorok, melyek feltépik végzetünk, mégis új hitek, új remények vésődnek bensőmbe. Lelkem ég a sorok között, nekem végtelen játszik angyali zenét, s megkondul minden égi harang. 
Minden múlandó ezen a világon: a csillagos égbolt, a napfényárban úszó nappal, évszakok váltakozása, minden veszendő, csak egy örök: a szeretet….”

N. Sebestyén Katalin: Csodás világ

Vörös, izzó korong alábukik a horizonton,
szikrázó ezüstben pompázó égitest váltja.

Misztikus, sötét e világ: – titkok, tudattalan,
időtlen valóságok kerülnek felszínre.
Milliónyi fénycsóva kigyúl, s az éjsötét
Univerzumot aranyfényessé varázsolja.

Nézz, nézz fel az égre!
Csillagok özönét vedd észre!
Bolygókat, ezüst Holdat,
ó mily színpompásak!

Felhő, felhő gomolyfelhő,
szelek szárnyán csipkés ruhát öltő.
Nyújtsd felém karod szél,
repülök a csillagok felé,
hisz előttem áll a Göncölszekér!

Pásztázom az aranypompás égboltot,
ismerősök bukkannak föl:
Nagymedve, Kismedve, Fiastyúk,
tengernyi csillagunk: rendben, szépen,
menetelnek a tiszta égen.

Csendességben megnyitom szívem kapuját,
s áhítattal hallgatom e titokzatos,
sejtelmes, valós üzenetet.

Fel, fel a magasba vigyél,
hisz magad vagy az ismeretlenség és rejtély!

Fáradtságba fut az éjszaka csendje,
világító, zajos reggel nyoma felvidul.

Univerzum, Univerzum!
Oly végtelen, s határtalan vagy.

Salgótarján, 2019. április 10.

Hermann Marika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük