Garajszki Istvánné: A lestrapált feleség

A harmincat csak kissé meghaladó Tímea hullafáradtan ül le este kilenckor a tévé elé. Már a nyolcórás munkája után hazaérve itthon túl van a mosáson, főzésen és vasaláson. No meg az első osztályos kisfiával a tanuláson,és az ágyba parancsoláson. Leült hát, és várja haza a férjét, aki mostanában egyre sűrűbben ér későn haza. Bár most nem kellett sokat várnia a filmet nézve, mintegy húsz perc múlva jön Jenő.
-Szia drágám! De ráérsz? Még tévézni is van időd! Főztél vacsorát?
-Igen. Kérsz?
-Hát persze! Rakd ki rögtön megyek, csak előbb bemegyek a fürdőbe.
A feleség megy, és vacsorát melegít férjének. Mire elkészül vele Jenő jön, és levágja magát az asztal mellé!
– A fürdőt mikor takarítottad ki? Elég koszos a mosdó.
-Ma nem volt rá időm. Majd holnap megcsinálom. De te is letörölhetnéd, amikor kezet mosol.
-Akkor te minek vagy? Míg tévéztél, megcsinálhattad volna!– Hatalmas kanalakkal dobálja magába az ételt. – Janika alszik már?
-Igen. Már tíz óra. Reggel iskola.
-Csak mer mostanában alig látom.
-Előbb kellene haza járnod. –Mondja csendesen Timi.
-Csak egy kicsit időztem a haverokkal, későig dolgozunk mostanában.
-Józsit, a munkatársadat már ötkor láttam haza menni. Pont akkor,amikor én is jöttem.

-Elkérezkedett. – Mondja, miközben eltolja maga elől az üres tányért.- No Elmoshatod!- Tímea fogja, és gyorsan elmossa a csap alatt. Reggelre nem maradhat mosatlan,mert az megint csak vita tárgyát képezhetné. Utána a férj elindul fürödni, de még odaszól az asszonynak.
-Kicserélted az ágyneműhuzatot? Már egy hete ez van fent!
-Míg fürödsz, megcsinálom. –Megy és áthúzza az ágyat. Utána ő megy fürödni, Jenő addig borotválkozik. Miközben Timi mossa a fejét, látja, már megint nagyon lenőtt a festése. – El kellene mennem fodrászhoz. Már nem jó a hajam.
-Mért? Van rá időd és pénzed? Megmondtam hogy vigyázz minden fillérre! Az asszony nem szól semmit. Már megszokta, hogy az ő igényeire igen ritkán van idő és pénz. Ennyi idő után annyira hozzá szokott ezekhez, hogy eszébe se jut, esetleg másként is történhetnének a dolgok.
-Kikészítetted a tiszta ruhámat reggelre?
-Igen. Ott van a vállfán. Az inget az előbb vasaltam frissen. Meg a zakót is felfrissítettem.
-Jó. Akkor mehetünk aludni.

Csendben lefekszenek. Jenő elfordul, és pár perc múlva már horkol is. A következő napok körülbelül ugyanilyenek, csak más a nő napi feladata. Mondjuk beiktatja a fürdő átsúrolását is. És az előzőek is hasonlóak voltak. Csak régebben Jenő kevesebbet volt oda esténként, és néha még Timit is megkívánta egy egy éjszaka. Mostanában viszont erre már nemigen volt példa. Az asszony próbálna közelebb húzódni a férjéhez, kicsit hozzá bújni, de annak nincs kedve semmihez.

-Olyan lestrapált vagy! Nincs már belőled semmi a régi Tímeából. Az mindig csinos volt és égett benne a tűz! Már minden kiveszett abból az énedből. – Jenő megint elfordul, és elalszik.
Timi viszont ezek után kicsit utána néz férje esti kimaradásainak. Ugyancsak kíváncsi lett, összefüggésben van e az esti csavargás, és a férje visszautasítása. Hát számára borzasztó dolgokra jön rá. Haverokat egyet sem látott Jenő mellett, annál inkább egy csinos festett szőke harminc év körüli hölgyet, akivel igen szorosan ölelték egymást. A nő most úgy néz ki, mint ahogy ő kinézett hét évvel ezelőtt. Nem kell ezek után mondani, hogy Timinek se kellett több. Este a hazaérő Jenővel rögtön közölte, beadja a válópert. A férj elég érdekesen reagált.
-Nyugodtan mehetsz! Még Janikát is viheted! Úgyis elfelejtettél adni magadra! Valamikor te is olyan szép voltál mint most Niki! Most meg hogy nézel ki? Azért kerestem mást, mert mellettem már nem mutattál jól! Minden nő elhagyja magát ha feleségül veszik? Az előtted lévő Jutkát is azért kellett lecserélnem!
Timi nem szól, nem vitatkozik. Már úgyis felesleges. Meg ő se akar tovább ebben a kapcsolatban maradni. Pont elég volt nyolc év az életéből erre a férfira. Jutka csak négyet bírt. Kíváncsi lesz a következőre. Lezajlik a válás. Viszonylag gyorsan, mert mindketten szabadulni szeretnének. Jenő a gyerek után is fizet tisztességesen, csak vigye az asszony, mert az új barátnőnek úgyse kellene. Niki Jenőhöz , Timi pedig elköltözik, és a maga ura lesz. Már senki nem parancsol neki, mit és mikor csináljon meg. Érdekes módon mindenre jut ideje. Az elsős kisfiára is, és saját magára is. Meg a bérelt lakásában is takaros rend uralkodik. És még a pénze is elég mindenre, amit nagyon szeretne. Pedig munkahelyet nem is váltott. A gyerekre kapott tartásdíjat pedig csak kizárólag Janikára költi. Ennek ellenére jut fodrászra, saját maga által készített sminkre, és néha még új ruhára is. Egyszóval Timi újból kivirul. Niki pedig a férfi mellett kezd hanyatlani. Annyi a követelmény, hogy mindig hullafáradt. Egy jó év múlva úgy alakul,hogy egy régi közös barát bulit szervez, és Timit is, meg Jenőéket is meghívja a partira. Ekkor látja Jenő először az elhagyott feleségét, aki újból gyönyörű. Kisimult az arca, a szemei cseppet sem karikásak, inkább csillognak a boldogságtól, és olyan csinos, hogy rögtön újból megtetszik Jenőnek. Faképnél is hagyja az addigra már leharcolt Nikit, és újból próbálkozik a volt feleségnél.

-Szia kincsem! Ekkora változást! Te megint ugyanaz a szépséges Tímea vagy, akit először megismertem.
-Hát igen. Igyekeztem magam rendbe rakni.
-Nagyon jól csináltad! Gyönyörű vagy! Gyere táncoljunk!
-Táncoljunk. –Mondja Timi egykedvűen, és elmegy a volt férjével egy táncra. Azért érzi, most ő van nyeregbe. Ki ki néz a bánatosan üldögélő Nikire. Jenő pedig udvarolgat. Próbálja újból becserkészni Timit.
– Most megint igazán kívánatos vagy. Nem lépünk le együtt?
-Hát tudod én veled sehová nem akarok lépni. Ezt a kinézetemet, amilyen mos újból lettem, csak magamnak köszönhetem. Azt a régi lestrapáltat pedig neked. És nem mi nők hagyjuk el magunkat! A te elvárásaid akkorák, hogy azt csak úgy tudjuk teljesíteni, hogy belerokkanunk. Tiszta lakás, tiszta ruha,vasalt ruha, öt naponta tiszta ágynemű, napi szinten főzés, mosás, takarítás, bevásárlás, gyereknevelés, és te semmibe nem segítettél. Magunkra már nem jutott időnk, nem beszélve arról, hogy még a pénzt is sajnáltad arra, hogy némileg egy ápolt nő benyomását keltsük. Akkorák voltak az elvárásaid, hogy azt két házvezetőnő napi nyolc órában se biztos hogy megcsinálta volna, nem én egy ledolgozott munkaidő után. Eszembe sincs visszamenni rabszolgának! Sőt még Nikit is lebeszélem róla. Az életembe a fiamon kívül az egyetlen jó dolog ami történt, az a válásunk volt! Gondolkozz el rajta!

Timi otthagyja a megrökönyödött Jenőt, aki úgy meg van lepődve, még közbeszólni se tudott. Őt még soha életében nem osztotta így ki senki. Pláne nem egy nő. Mindig minden kapcsolatában ő parancsolt. Még azt se figyelte meg a férfi, hogy Timi tényleg odament Nikihez, és beszélgetni kezdett vele. Megosztotta a nővel azt a dolgot, amire ő is csak a válásuk után jött rá. Tapasztalatból beszélt, és Niki minden szavával egyet értett. A partiról Jenő egyedül ment haza. Viszont még sokáig próbálta újból meghódítani Timit, aki azonban nem volt újra behálózható. Hiába ígért meg mindent a férfi, Timi tapasztalatai egészen mást mutattak.Soha többé nem kért belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük